Skoči na glavno vsebino

Gimnazija Brežice, ki je sicer locirana na Trgu izgnancev,  je letošnje šolsko leto v okviru Unescovega projekta in pouka zgodovine posvetila slovenskim izgnancem od leta 1941 do 1945. Z omenjenim projektom želijo ohranjati dejaven spomin na pomen dogodkov iz 2. sv. vojne,  izgon iz domovine, nasilno potujčevanje in na etnocid. Prav tako pa v ospredje postavljajo spodbujanje  zanimanja  in spoznavanja lokalne in nacionalne   zgodovine ter ozaveščanje  pomena spoštovanja človekovih pravic, ki morajo v današnjem času postati splošno veljavna vrednota.

V bogatem nizu prireditev in dogodkov, ki so se odvijali od lanskega septembra naprej, so letošnje aktivnosti slovesno zaključili, v petek 9. 6. 2017, ko so v vhodni avli Gimnazije Brežice otvorili gostujočo razstavo Društva izgnancev Slovenije z naslovom: Razstava  o fašističnem in nacističnem nasilju nad slovanskimi in drugimi narodi. Razstava nazorno, slikovito in obenem tudi pretresljivo, na podlagi dokumentiranega gradiva prikazuje razkosanje slovenskega prostora, okupacijsko politiko, potek izgona Slovencev v različne države, življenje in delovanje Slovencev  v izgnanstvu ter na koncu tudi vračanje v domovino.

Otvoritev razstave je spremljal pester kulturni program, ki so ga pripravili dijaki Gimnazije Brežice: Tjaša Vraničar, Patrik Marčetič, Katja Dornik, Urška Pečnik, Zala Poljaševič Resnik, Tim Medved, Tinkara Simončič, Ema Agnič in Julija Laznik.  Zbrane izgnance,  goste in dijake je najprej pozdravil ravnatelj gimnazije Uroš Škof, nato je obiskovalce nagovoril Miloš Poljanšek. V imenu Društva izgnancev Slovenije pa je spregovoril  Rok Kržan.  Unescov projekt nastaja in se odvija  pod okriljem dveh ključnih oseb, in sicer koordinatorke za Unesco dejavnosti na šoli profesorice Zdenke Senica Grubič ter strokovne vodje projekta profesorice zgodovine Nataše Šekoranja Špiler.

Projekt bodo na Gimnaziji Brežice zaključili v naslednjem šolskem letu, ko se bodo podali na strokovno ekskurzijo po poteh slovenskih izgnancev v Nemčijo.

 

Dostopnost