Skoči na glavno vsebino

Brežice, 15. decembra – Gimnazija Brežice je v sredo izvedla projekt Inženirke in inženirji bomo! v sodelovanju s podjetjem Mediade. Predstavitve so se udeležili predvsem dijaki tretjega in četrtega letnika. Namen dogodka z naslovom »Ne teslo. Tesla bom!« je bila promocija tehničnih in naravoslovnih poklicev ter inovativnosti med gimnazijci. S projektom Inženirke in inženirji bomo! želijo mlade navdušiti in spodbuditi za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, kot tudi ostala znanja in kompetence 21. stoletja ter jih spodbuditi k razmisleku o tem, v čem so dobri, kaj jih veseli ter kaj okolje potrebuje.

Ravnatelj Uroš Škof je v uvodu poudaril, da sta inovativnost in ustvarjalnost potrebni v vseh poklicih ne le inženirskih, saj je izbira poklica ena najpomembnejših odločitev v življenju. Dogodka so se udeležili Hedvika Usenik, članica uprave UniCredit Banke Slovenija, Saša Bunetič, projektni vodja v podjetju TRAC, Edita Krajnović, direktorica podjetja Mediade in Aleksandar Cvetanovski, direktor podjetja Ino Brežice. Sogovorniki so navdušili mlade za ustvarjalnost v tehničnih poklicih, kar vodi k boljšemu delu in večji konkurenčnosti. Prav tako so predstavili svoje izkušnje in opozorili na napake, na katerih so se učili. V sproščenem pogovoru so osvetlili, zakaj je radovednost lepa čednost in kako se odločati o izbiri študija in poklica.

Projekt Inženirke in inženirji bomo!, ki je nastal na pobudo profesorja Janeza Beštra s fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, Antona Petriča iz podjetja Cisco ter Krajnovićeve, od leta 2012 dalje organizira podjetje Mediade. Središče aktivnosti predstavljajo dogodki Inženirke in inženirji bomo!, ki jih izvajajo na vodilnih slovenskih gimnazijah. Častni pokrovitelj projekta Inženirke in inženirji bomo! je predsednik republike Borut Pahor, ambasadorka projekta pa je evropska komisarka Violeta Bulc, ki je zbrane na dogodku nagovorila v video izjavi.

Dostopnost