Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 22.1.2018, smo dijaki 3. c in 3. b v okviru državljanske vzgoje šli v Ljubljano, kjer smo si ogledali pomembne državne inštitucije. Obiskali smo Državni zbor, pisarno evropskega poslanca Alojza Peterleta, Predsedniško palačo, za kulturni pridih pa še prostore SNG Opera in balet Ljubljana. Pogovor s predstavniki ameriške ambasade, na žalost, ni bil mogoč. Dan v našem glavnem mestu je potekal nekako takole …
Zjutraj smo se po prihodu zbrali pred parlamentom, kjer nas je pričakal gospod Černigoj, ki nas je nato vodil in usmerjal. Po vstopu v Državni zbor smo, razdeljeni v dve skupini, podrobneje spoznali parlament in poglavitne razlike med delovanjem Državnega zbora ter vlade. Za lažjo predstavo, kako poteka predlaganje zakonov, smo uprizorili krajšo, poenostavljeno sejo. Izvedeli smo nekaj zgodovinskih zanimivosti, ki so upodobljene na freski tega državotvornega organa, o katerem marsikdo premalo ve.
Nato smo obiskali prostore evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Gospod Černigoj nam je na zanimiv način razložil, kako poteka samo delo, kaj vse je potrebno znati in vedeti, da si dober poslanec. Na žalost je bil gospod Peterle v Bruslju, a nas je vseeno kontaktiral preko Skypa. Zanimali so nas njegovi načrti za prihodnost, ki jih je na kratko opisal.
Predsedniška palača slovi kot ena najlepših stavb v Sloveniji, vendar je tudi ena izmed najbolj varovanih, saj tam velja obilica protokolarnih zahtev, tako da res težko pride do kakšnega presenečenja. Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, nas je tudi prišel na hitro pozdravit in nam odgovoril na naša vprašanja.
Vrnili smo se v Državni zbor in ravno ujeli del januarske redne seje, ki se vedno začne s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrski ekipi. Dobili smo resničen vpogled v dogajanje na takih srečanjih. Odvijala se je razprava o izgradnji 2. tira in vlogi Madžarske pri celotnem projektu.
Tako smo ta dan, namenjen državljanski vzgoji oziroma kulturi zaključili, domov pa smo se vrnili z novim vedenjem, ki nam bo v prihodnosti, sploh ko postanemo polnoletni in s tem zmožni in dolžni voliti, prišlo še kako prav. Če imamo možnost in glas o odločanju ter spremembah, je prav, da to izkoristimo in postanemo aktivni državljani.
Zapisala: Tjaša Vraničar, 3. c

Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Predsedniska palaca.
Dijaki Gimnazije Brezice so obiskali predsednisko palaco.

 

Dostopnost