Skoči na glavno vsebino

Evrošola (Euroscola) je projekt, pri katerem Gimnazija Brežice sodeluje že mnogo let. Kot je do sedaj že v navadi, se je tudi letos našim dijakom uspelo uvrstiti med tiste, ki bodo v Strasbourgu zasedali mesta poslancev in za en dan tudi opravljali njihove naloge. Za to nagradno ekskurzijo smo se morali dijaki 3.d-oddelka kar pošteno potruditi, a se je izplačalo. V soboto, 11. 11. 2017, smo v Ljubljani odpisali test iz gradiva o Evropski uniji, sodelovali na kvizu znanja, da smo do tam prišli, pa smo se morali že prej izkazati z izdelkom – naredili smo knjižico Evropska unija po naše. Sodelovalo je osemintrideset šol iz celotne Slovenije, našima ekipama iz 3. a in 3. d pa je uspelo zasesti odlično prvo in četrto mesto.

La petite France (Mala Francija)

Tarte flambée – hrustljava poslastica iz Alzacije

PRVI DAN : Po nočni vožnji smo v sredo, 31. 1. 2018, prispeli v Strasbourg. Najprej smo si ogledali mesto, natančneje del mesta, ki se imenuje La petite France (Mala Francija). To je zgodovinska četrt, ki sodi na seznam Unescove svetovne dediščine, ima značilno bavarsko gradnjo hiš z lesenim ogrodjem, kar pa ni nič čudnega, saj sta si oblast Strasbourga v zgodovini neprestano menjavali Nemčija in Francija. Povzpeli smo se tudi na vrh strasbourške stolnice Notre-Dame, ki je danes šesta najvišja cerkev na svetu (142 m). V prostem času smo lahko v mestecu preizkusili svoje znanje francoščine in značilno alzaško jed tarte flambée. Zvečer pa smo si ogledali Muzej moderne umetnosti, ki stoji v neposredni hotela, v katerem smo bivali.

DRUGI DAN: V četrtek, 1. 2. 2018, je bila od 8.00 do 18.00 na sporedu Evrošola v Evropskem parlamentu. Po varnostni kontroli in zajtrku smo zasedli mesta evropskih poslancev in začela se je prva seja. Po nagovoru treh upravnih uslužbencev Evropskega parlamenta se je vsaka šola predstavila. Prikazali so nam tudi delovanje Evropskega parlamenta, način glasovanja, zraven pa je potekalo tudi simultano tolmačenje francoščine, angleščine, nemščine, italijanščine in španščine. Iz Bruslja nas je po videokonferenci nagovoril evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes, dijaki pa smo mu postavljali vprašanja. Med kosilom je potekal kviz Eurogame; to je kviz, v katerem se mora vsak povezati s še tremi dijaki druge narodnosti in odgovoriti na dvajset vprašanj, vsako v drugem jeziku. Eni izmed naših dijakinj je uspelo priti celo v finale igre. Za tem so sledila manjša zasedanja, kjer smo razpravljali o različnih temah, na katere smo se pripravili že doma. Potem pa smo se ponovno zbrali v veliki sejni dvorani, kjer smo poročali o ugotovitvah in slišali tudi veliko svojih predlogov.

Zasedanje v Evropskem parlamentu

TRETJI DAN: Na poti domov smo imeli v petek, 2. 2. 2018, pouk o Franciji in Nemčiji, saj smo si njune naravne enote lahko ogledali kar skozi okno avtobusa. Na kratko smo se ustavili in si ogledali Salzburg, Mozartovo rojstno mesto.

Naša največja nagrada pa je znanje, ki smo ga pridobili v tem projektu.

Katja Zobarič, 3. d

Dostopnost