Skoči na glavno vsebino

Primož Šporar, član Evropskega ekonomsko-socialnega odbora, je 7. marca obiskal Gimnazijo Brežice v okviru priprav na dogodek za mlade Vaša Evropa, vaš glas (YEYS), ki bo v Bruslju 15. in 16. marca 2018.

Dijaki iz triintridesetih evropskih šol, tj. iz 28 držav članic EU in petih držav kandidatk, se bodo zbrali v Bruslju in evropskim institucijam predstavili svoj pogled na vlogo kulture v prihodnosti Evrope. Dijaki bodo razpravljali in nato glasovali o treh predlogih, ki jih bodo evropske institucije upoštevale pri pripravi politik. Slovenske dijake bodo zastopali Zala Resnik Poljašević, Tibor Suša in Lara Drugovič ki bodo predstavili svoja stališča in ideje v zvezi s skupnim projektom Združeni v raznolikosti: pomlajena prihodnost evropske kulture.

Šporar je skupaj z dijaki pred marčevskim dogodkom poskušal najti odgovore na nekatera ključna vprašanja glede prihodnosti evropske kulture:

  • Kaj je evropska kultura? Je to samo seštevek tradicij posameznih držav ali obstajajo skupne vrednote, ki nas določajo kot Evropejce?
  • Kakšna je vloga kulture in kulturnih izmenjav v življenju dijakov?
  • Kaj bi Evropska unija lahko storila za spodbujanje kulture (film, glasba, ples, književnost, gledališče itd.) in boljše varstvo kulturne dediščine?
  • Kakšna naj bo vloga kulture pri gospodarskem preporodu evropskih regij in mest?
  • Kako bi lahko ta preporod mladim ponudil nove priložnosti za zaposlitev?

Dogodek Vaša Evropa, vaš glas! (YEYS) organizira Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO), glas civilne družbe na evropski ravni, in je najvidnejši dogodek EESO za mlade. S to pobudo si EESO prizadeva, da bi mnenja, izkušnje in ideje mlajše generacije pri oblikovanju politik EU naleteli na plodna tla.

Več podrobnosti o dogodku YEYS2018 je na voljo na uradni spletni strani dogodka in v lanskem videoposnetku.

Vir: Služba za medije EESO/Gimnazija Brežice

Dostopnost