Skoči na glavno vsebino

Letošnjo maturo bo opravljala posebna generacija, ki je svojo zrelost dokazala tudi med šolanjem na daljavo, ko bi dijaki najbolj potrebovali vsakdanjo spodbudo v šoli. Svojo zrelost in znanje pa bodo pokazali in dokazali na maturitetnih izpitih. Zaradi epidemije novega koronavirusa bo letos izvedba splošne mature nekoliko prilagojena.

V soboto, 29. maja, se s pisnim izpitom iz angleščine začenja splošna matura. Priprave na maturo so letos zaradi epidemije covida-19 potekale drugače kot običajno, saj so se dijaki nanjo osredotočali s poukom na daljavo. To je tudi razlog, da bodo esej iz materinščine pisali 1. junija. Na isti dan se bodo po odmoru lotili še druge izpitne pole. Pisni izpit iz matematike bo 6. junija, množica pisnih izpitov iz predmetov splošne mature pa v obdobju od 2. do vključno 17. junija. Ustni izpiti bodo potekali od 15. do 23. junija.

Zaradi epidemije je bilo potrebnih tudi nekaj vsebinskih prilagoditev mature. Praktične dele internega dela mature so dijaki lahko oddali do 4. maja.

Tudi pri maturi bodo morali v šoli upoštevati nekaj higienskih ukrepov. Zbiranja dijakov v šoli in pri oglasni deski ne bo, dijaki bodo po elektronski pošti obveščeni, v kateri učilnici bodo opravljali maturitetni preizkus. Obvezno bo razkuževanje in umivanje rok, nošenje maske med gibanjem po šoli. V učilnicah bo praviloma po 15 kandidatov, med njimi bo moralo biti več kot 1,5 metra razdalje.  Med 30-minutnimi odmori bodo dijaki ostajali v učilnici.

Z uspehom na splošni maturi bomo dijake seznanili na šolah 13. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

 

Dostopnost