Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta Erasmus + z naslovom »Cinema My Dream« smo skupina petih dijakov in dveh profesoric že v preteklem šolskem letu sodelovali s šolami iz Turčije, Portugalske, Romunije in Bolgarije, s katerimi smo skozi umetnost filma kritično razmišljali o perečih družbenih temah. Po letu srečevanja preko ekranov smo lahko v začetku meseca novembra naposled le izvedli prvo mobilnost, gostiteljica katere je bila turška šola. 

V poznih večernih urah smo  31. 10. 2021 z zagrebškega letališča poleteli proti Carigradu. Prva dva dneva smo namenili spoznavanju in sklepanju vezi med udeleženci. Predstavili smo svoje šole, mesta in države, zaplesali v raznolikih ritmih in drug drugega učili besede svojega jezika. Gostitelji so nam razkazali šolo in postregli s turškim čajem ali kavo. Nekaj časa smo namenili tudi delu na projektu. Vsaka skupina je poiskala in predstavila kratka filma, ki prikazujeta izbrano družbeno problematiko držav udeleženk v projektu. Zanimivo je bilo videti, kako globalno ali pa, ravno nasprotno, regionalno so predstavljene težave.  

V naslednjih dneh je sledilo raziskovanje osupljivega Carigrada. S pomočjo gostiteljev smo odkrivali čare živahnega mesta, v katerem se zgodovina in stara kultura prepletata z vse večjo modernostjo. Med drugim smo si ogledali mogočno Hagijo Sofijo in Modro mošejo, se sprehodili po pisanem Velikem bazarju in nabirali spominke po ličnih turističnih ulicah. Začutili smo utrip mesta in poskusili turške dobrote, vse od kebaba do sladkih prigrizkov in baklave. Mesto je razpeto med evropsko in azijsko celino. Po znamenitem Bosporskem mostu smo se zapeljali tudi v azijski del prestolnice in tam preživeli sončno popoldne. Sprehodili smo se po tradicionalnih turških ulicah in z razgledne točke občudovali veličino mesta.

Srečanje smo zaključili s podelitvijo potrdil o sodelovanju in z izmenjavo daril. Zadnjemu druženju je sledilo slovo in dogovor o prihodnjem snidenju. 

Tovrstne mobilnosti in projekti bogatijo naše šolanje in so odlični za spoznavanje različnih držav in kultur ter sklepanje prijateljstev. Dijaki se že veselimo naslednjih srečanj in novih izkušenj, ki sledijo. 

Dea Pacek, 4.D

in Ema Maček, koordinatorica projekta

Dostopnost