Skoči na glavno vsebino

“Students’ empowerment through school environment”

V tednu od 28.5 do 4.6 2022 smo se nekateri dijaki 3.c oddelka – Brina Lubšina, Larisa Dušič, Špela Zlatič, David Omerzel, Peter Pečnik in Aleksander Strgar – v spremstvu profesorjev Tee Habinc in Alojza Konca udeležili mobilnosti v Pazardjiku. Naši gostitelji so bili Profilirana matematicheska gymnasia “Konstantin Velichkov”. Poleg naše šole v projektu sodelujejo šole iz naslednjih držav:

  • Narva Vanalinna Riigikool – Estonija 
  • Profilirana matematicheska gymnasia “Konstantin Velichkov” – Bolgarija 
  • Gagnefs kommun – Švedska 
  • Tarsus Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu – Turčija

Prvi dan smo s profesorji sami raziskovali Sofijo in obiskali National Gallery, kjer smo spoznavali njihovo zgodovino. V nedeljo zvečer smo končno prispeli v Pazardjik. Že prvi večer so nas toplo sprejeli bolgarski profesorji in dijaki na svoji tradicionalni večerji.

Ponedeljek je bil dan za raziskovanje Pazardjika. V manjših skupinah so nam bolgarski vrstniki razkazali številne znamenitosti in že takoj so se spletle prijateljske vezi. Popoldne smo prijateljstva še utrdili z raznimi »ice brejkerji«.

V torek smo se z avtobusom odpravili v Plovdiv, kjer nas je čakal escape room po mestu. Po zahtevni igri pa smo si še sami ogledali mesto in film o zgodovini tega zanimivega mesta.

Sreda je bil eden izmed bolj sproščenih dni, saj smo ostali v šoli in skupaj ustvarjali infografike ter reševali različne miselne probleme.

V četrtek smo odpotovali v nam dobro znano Sofijo, ki smo jo z vodičem še podrobneje spoznali. Vodič je odlično govoril angleško in na zanimiv način predstavil kulturno in zgodovinsko dediščino glavnega mesta Bolgarije.

Zadnji dan se je začel z ogledom filma The great debaters, po katerem je sledila debata po skupinah. Popoldne smo še uradno zaključili projekt. Seveda je zvečer sledil še neuradni del z večerjo, na kateri smo vse sodelujoče države predstavile svoje tradicionalne jedi. Večer v parku je popestrila tudi tradicionalna glasba in plesi vseh držav. Prišel je najtežji del, s solzami v očeh smo si izrekli zadnje slovo in si obljubili, da se ne vidimo zadnjič.

Čakala nas je dolga in naporna pot domov, in po petnajstih urah smo v soboto zvečer prispeli nazaj v Brežice. Za nami so nepozabni dnevi in hvala vsem, ki so nam to lepo srečanje omogočili.

                                                                                                         Zapisala:

                                                                                                         Špela Zlatič

Dostopnost