Skoči na glavno vsebino

V 4.c oddelku Gimnazije Brežice kot razred že dobri dve leti sodelujemo v projektu Erasmus+ “Students’ empowerment through school environment”. Ker pa je vsega lepega enkrat konec, prav tako velja tudi za ta projekt, ki smo ga v tednu od 11. 3. do 18. 3. zaključili z zadnjo mobilnostjo v Estoniji, natančneje na šoli Narva Vanalinna Riigikool v Narvi. Zadnjega srečanja se je udeležilo pet dijakov našega oddelka, in sicer Tina Mirt, Hana Lazanski, Tajda Lisec, Leon Tubanović in Domen Planinc v spremstvu profesorice Tee Habinc ter gospoda ravnatelja Uroša Škofa.

Naša mobilnost se je začela z vožnjo iz Brežic oz. Krškega pa do italijanskega letališča v Trevisu. Od tam smo pot nadaljevali s približno triurnim jutranjim letom do Talina, estonske prestolnice, kjer smo preživeli prvi dan naše nove dogodivščine. Pretres, ki smo ga doživeli ob prihodu v novo državo, je bil zagotovo sneg in nizke temperature. Nastanjeni smo bili v hotelu ob pristanišču, kjer smo lahko opazovali velike ladje in poslušali galebe. Soboto in nedeljo smo tako izkoristili za raziskovanje glavnega mesta. Povzpeli smo se na vrh cerkve St. Nicholasa, od koder se nam je nudil čudovit razgled. Samo mesto je preplet stare arhitekture, ki jo dopolnjujejo novorastoče moderne zgradbe. Ogledali smo si tudi glavni trg in nekaj drugih znamenitosti. V nedeljo smo se nato v popoldanskih urah z avtobusom odpravili na pot proti Narvi, kjer so nas že čakali gostitelji. Tja smo prispeli v večernih urah. Nizke temperature in sneženje v Narvi nas je na začetku kar predramilo. Estonci so nas in še predstavnike iz ostalih sodelujočih držav, torej Bolgarije, Turčije in Švedske, pospremili do hotela.

 Zbudili smo se v zasneženo ponedeljkovo jutro. Pred hotelom so nas pričakali estonski dijaki, s katerimi smo se odpravili proti njihovi šoli. Tam so nas toplo sprejeli, pripravili so nam predstavo in nam povedali nekaj značilnosti o svoji deželi. Nato je sledilo še nekaj spoznavnih iger in razdelitev v mednarodne skupine, v katerih smo potem delali do konca tedna. Sledil je ogled šole. Večina njihovih razredov je manjših od naših,  hkrati pa je na šoli tudi večje število učencev, saj sta srednja in osnovna šola združeni. Po ogledu je sledilo kosilo, popoldne pa smo z mednarodnimi ekipami raziskovali za nas novo mesto. Videli smo mestno hišo, grad, se sprehajali ob reki Narvi, ki je meja med Estonijo in Rusijo. Od tam smo imeli pogled tudi na Ivangorod, rusko mesto na drugi strani reke. Videli smo sončno uro, kipe levov in druge znamenitosti. Ogled smo zaključili v VitaTiimu, nekakšnem mladinskem centru, kjer so  bile tudi nekatere poznejše aktivnosti. Sledila je večerja v krogu mednarodnih ekip, ki smo jo obogatili z druženjem.

V torek smo dan začeli prav v VitaTiimu, kjer smo zopet v okviru mednarodnih ekip ustvarjali idealno šolsko okolje. Pripravili smo makete naših šol, pri čemer pa so nam  pomagali tudi prostovoljci iz VitaTiima. Nato je sledila predstavitev in ogled teh maket, kasneje pa še kosilo. Nato smo  odšli v Objekt, kjer so nam razložili, kako moraš ob razvijanju ideje gledati na uporabnika, ki bo uporabljal oziroma bo odvisen od te tvoje ideje. Konkretno smo si morali izbrati tip učenca in nato zanj ustvariti šolo. Dan smo zopet zaključili v VitaTiimu z nacionalnim večerom. Nacionalne skupine smo predstavile  tradicionalno hrano svoje države, nato pa smo se skupaj učili še tradicionalnih plesov. Slovenska ekipa jim je predstavila polko, ki ostalim sodelujočim ni bila tako enostavna, kot se nam zdi. Za zaključek smo se  naučili še kakšen dodatni ples in se zopet družili.

Sreda je bila zagotovo najbolj naporen dan v celem tednu. Zjutraj smo v VitaTiimu v nacionalnih ekipah ustvarjali kratke filme, v katerih smo predstavili izbrani problem v naši šoli, in nato še, kako bi ga lahko rešili. Sledilo je kosilo na fakulteti, po njem pa smo v mednarodnih ekipah delali infografike na temo idealne šole. Sledil je ogled že omenjenega gradu. Grad je opremljen in predstavljen zelo moderno. Povzpeli smo se na vrh stolpa, od koder je bil razgled na sosednje mesto v Rusiji še boljši. Nato pa smo se z avtobusom odpravili v vodni center v Narva-Jõesuu. Tu smo se lahko kopali in obiskali različne vrste savn. Zvečer smo si večerjo naročili kar v hotel.

V četrtek smo dopoldne na šoli predstavili svoje filmčke in infografike, ki smo jih delali prejšnji dan. Kasneje smo na podlagi predstavljenega naredili še povzetek vseh idej. Sledilo je kosilo na šoli, nato smo izbrali po dva predstavnika iz vsake internacionalne ekipe. Glede na to, da smo bili v vsaki skupini izbrani slovenski in večinoma bolgarski predstavniki, smo se skupaj odpravili v VitaTiim, kjer smo imeli sestanek z vodstvom in ostalimi predstavniki obstoječih in nastajajočih šol v Narvi. Predstavili smo jim svoje infografike in videe. Sledil je pogovor o naših idejah in o drugih vprašanjih. Popoldne smo imeli večinoma čas za nakupovanje, zvečer pa za poslovilno večerjo z glasbo v Restavraciji Narva. Skupaj smo peli in plesali, predvajali so celo nekaj slovenskih pesmi, kar se nam je bilo zelo všeč. Profesorji so si med seboj izmenjali darila in se zahvalili za sodelovanje.

Zadnje jutro v Narvi smo pospravili kovčke in se vsi skupaj z avtobusom odpravili proti prestolnici. Naša prva postaja je bil hotel, kjer smo pustili kovčke, nato pa smo odšli v Innovation centre of Tallinn Technical University (PROTO). Tu smo imeli najprej kosilo, nato pa smo obiskali še sam park. V njem lahko uporabljaš VR očala in z njihovo pomočjo voziš na primer kočijo ali pa toplozračni balon. Lahko igraš  razne igre, v centru imajo tudi veliko ogledal, ki te popačijo, poseben namizni hokej, veliko točk za slikanje in temno sobo, kjer te slikajo, ko rišeš z lučko.

Sledila je podelitev certifikatov in raziskovanje mesta. Kupili smo še spominke in se odpravili v hotel. Vse ekipe so imele zgodnje lete in iz hotela odšle sredi noči. tako smo se še zadnjič objeli v upanju, da se kmalu zopet vidimo. Zjutraj smo se proti letališču opravili tudi mi. Pred odhodom smo se poslovili še od gostiteljev in odšli proti letališču. Estonijo smo zapustili s samimi lepimi spomini in že načrtovali, kako se bomo lahko poleti zopet videli z vsemi novimi prijatelji, ki smo jih spoznali.

Zapisala:

Tajda Lisec

Dostopnost