Skoči na glavno vsebino

Zgodovinsko domače branje je partnerski projekt Gimnazije Brežice in Knjižnice Brežice, ki se je v šolskem letu 2023/2024 drugič zapored izvajal kot obvezna izbirna vsebina. V sredo, 12. junija 2024, so dijaki Isadora Godler, Tinkara Kranjčevič, Tarik Kurspahić, Ajda Lednik, Filip Nodilo, Mark Petelinc, Blaž Plevnik, Katja Plevnik, Ena Sekulić, Sara Topić in Urška Županc (Neja Klobasa je bila odsotna) v prostorih domoznanske zbirke Knjižnice Brežice iz rok mentorjev, profesorice zgodovine Nataše Šekoranja Špiler in bibliotekarja dr. Dejana Packa, prejeli priznanja za sodelovanje v projektu in knjižno nagrado.

Sodelovanje v projektu je dijakom omogočilo prebiranje izvrstnih zgodovinskih del, poglobitev šolskega znanja in urjenje v kritičnem mišljenju. Njihovo obveznost je predstavljalo branje štirih knjig (dveh s priporočilnega seznama in dveh po lastni izbiri) in avtorstvo prav toliko pisnih izdelkov. Merilo ni bilo število prebranih strani, temveč izvirnost in utemeljenost razmišljanj(a) o prebranem.

V iztekajočem se šolskem letu so dijaki največkrat izbrali naslednje knjige: Sapiens (Yuval Noah Harari), Gulag (Anne Applebaum) in Prostovoljec (Jack Fairweather). Bralec teh vrstic je povabljen, da poseže po teh ali drugih knjigah, ki boleče napake iz preteklosti preobražajo v koristne nauke za sedanjost.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice

Dostopnost