Skoči na glavno vsebino

Pet dijakinj in dijakov naše šole je letos sprejelo zanimiv izziv – biti delegat neke naključne države članice Združenih narodov na mednarodni konferenci MUN (Model United Nations) za srednješolce, ki je potekala od 27. 2. do 1. 3. 2016 v odlični organizaciji Gimnazije Ptuj.

Lara Jambriško in Žana Florjanič Baronik sta predstavljali Dansko (Lara v organizaciji UNESCO, Žana v komiteju za okolje), Malezijo pa Jakob Ban (komite za okolje), Aleksander Godler (Varnostni svet) in Žiga Pinterič (človekove pravice). Vseh pet dijakov se je aktivno udeleževalo razprav, še posebej je zablestela Žana, ki je bila v svoji skupini razglašena za najboljšo delegatko.

Take konference so v svetu že dolgoletna oblika udejstvovanja mladih (extra-curricular activity), ki v angleščini, z uporabo diplomatske vljudnostne frazeologije (in v oblačilih pravih diplomatov ) razpravljajo o svetovnih problemih in iščejo ustrezne rešitve v obliki resolucij.

Sprejetje vloge delegata je pomenilo pripravljenost na študij v prostem času, tudi med počitnicami, ko si večina vrstnikov privošči oddih. Konferenca, ki so se je udeležili poleg slovenskih gimnazijcev tudi vrstniki iz Italije, Hrvaške in Tunizije, je bila zares bogata izkušnja, ki je vsem razširila obzorja in znanje angleščine, in si jo želijo ponoviti!

Mentorica: Romana Robek Cerjak

Dostopnost