Skoči na glavno vsebino

Cesarski Dunaj še posebej zaživi v prazničnem vzdušju v predbožičnem času. Ali ste vedeli, da se v središču mesta, tik ob znameniti operi, nahaja tudi hotel Sacher, ki je znan po okusni torti? Ste vedeli, da je zabaviščni park Prater znan po velikem kolesu, med vožnjo z njem pa si lahko ogledaš celoten Dunaj?  Ali ste vedeli, Dunaj je poleg New Yorka, Ženeve in Nairobija eden izmed štirih sedežev Združenih narodov.

Čudovita in praznično okrašena Bratislava vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Slovaška prestolnica ob Donavi se je v zadnjih nekaj letih intenzivnega razvoja in obnove prelovila v pravo lepotico. Ste vedeli, da je v Bratislavi svojo univerzo ustanovil Kralj Matjaž? Ali pa, da je tukaj čudežni Mozart imel enega svojih prvih javnih nastopov? Ali te vedeli, da so v katedrali Sv. Martina kronali Marijo Terezijo, mesto je obiskal tudi slavni Napoleon in tukaj podpisal premirje.

 

Cilji in namen ekskurzije je, da dijak že pridobljeno znanje z ogledom določenih naravnih in kulturnih znamenitosti utrdi ali pa, da si pridobi novo znanje.

Tematski poudarki:

  • Znamenitosti Dunaja in Bratislave
  • zgodovina Srednje Evrope
  • dinastija Habsburžanov
  • Slovenci na Dunaju
  • kulturni stiki med narodi
  • evropska umetnost od gotike do moderne

 

Pripravljanje pisne, fotografske in filmske reportaže o ekskurziji ter skupinsko delo.

 

Program:

  1. dan

Ob 5. uri odhod avtobusa izpred gimnazije. Vožnja mimo Maribora, čez Avstrijo v Bratislavo (krajši postanki). Predviden prihod okrog 12. ure. Sledi orientacijski ogled mesta in njenih znamenitosti. Najprej se bomo povzpeli na grajski grič, kjer je bratislavski grad. Sledil bo ogled predsedniške palače, glavnega trga, ostanke srednjeveškega obzidja in mestnih vrat. Nadaljevali bomo ogled mesta z Michalovim stolpom, s sprehodom po Michalski in Venturski ulici. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, kjer je slavni skladatelj kot otrok blestel na enem izmed svojih prvih koncertov, videli bomo tudi sedež Academie Istropolitane, kjer je danes narodna univerzitetna knjižnica ter palačo rodbine Keglevič pri katerih je bil pogosto v gosteh sam Beethoven. Ogled bomo končali pred zgradbo Redute, kjer je nekdaj stal kronski grič. Seveda pa ne bomo pozabili na maskote mesta. »Selfije« bomo naredili pri Schone Naciju, Čumilu in ostalim. Dan bomo zaključili na božičnem sejmu. Namestitev v hotelu in nočitev.

 

  1. dan

Po zajtrku vožnja do bližnjega Dunaja. Po prihodu sledi krožni avtobusni ogled po dunajskem ringu, okoli katerega se nizajo mogočne zgradbe, ter si ogledali Univerzo, Mestno hišo, Parlament, muzeje, gledališče, opero, parke … Naredili bomo postanek na božičnem trgu pred mestno hišo. Ogledali si bomo dvor Belvedere s parkom. Vstopili bomo v impresivno asimetrično stavbo Hundertwasser House. Sledil bo sprehod po središču mesta, kjer se bomo ustavili pri nekaterih muzejih, mestnem dvoru – Hofburgu, Grabnu in seveda Štefanovi cerkvi. Nekaj bo tudi prostega časa za samostojno odkrivanje mesta, lahko si tudi privoščite znamenito Sacher torto ali pa si jo kupite in odnesete domov. Z Dunaja se boste odpeljali pozno popoldan, s prihodom v Brežice v poznih večernih urah.

 

Dijaki v skladu s predloženimi navodili rešujejo delovni list.

Dostopnost