Skoči na glavno vsebino

Obletnice so kakor gostilne ob dolgi poti. Ob njih se ustavimo, pogledamo na prehojeno pot ter se obenem zazremo v prihodnost. Tako smo letos obeležili dan državnosti, to je dan, ko se spominjamo 25. junija 1991, ko je Slovenija formalno postala suverena neodvisna država. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Na Gimnaziji Brežice smo se 25 letom naše samostojne države in domovine poklonili 23. junija. Dijaki 3. c so se v preteklih mesecih pri pouku zgodovine ukvarjali z zgodovinskim ozadjem osamosvajanja in na to temo izdelali tudi zgibanko. Dijaki 1. b, športnega oddelka, so preučevali športnike, ki so s svojimi uspehi v preteklem četrtstoletju zaznamovali slovensko državo. V 1. c in 2. c pa so dijaki risali slovenska simbola, grb in zastavo.

Osrednja prireditev je potekala v Domu kulture Brežice. Pričela se je s himno, ki jo je zapela dijakinja Urška Pečnik. V nadaljevanju je profesorica zgodovine Nataša Šekoranja Špiler predstavila projekt in tematiko osamosvajanja povezala z gimnazijskimi učnimi načrti in  cilji. Dijakinje Nicoleta Nour, Karin Marin in Lucija Župevc so predstavile zgodovinsko dogajanje v Sloveniji od osemdesetih let 20. stoletja do danes. Nato se je ravnatelj Uroš Škof pogovarjal z osrednjimi gosti prireditve. Svoje poglede in doživljanje dogodkov v juniju 1991 so ganljivo predstavili: Zvone Marolt, stotnik, poveljnik intervencijskega voda Teritorialne obrambe Brežice, Jasmina in Jerneja Molan, hčerki prvega padlega teritorialca med osamosvojitveno vojno, in Martin Šoško, član intervencijskega voda TO Brežice.

Prireditev se je nadaljevala ob spomeniku v vasi Rigonce, kjer je padla prva slovenska žrtev osamosvojitve, Jernej Molan. Dijaki 3. c so pod mentorstvom profesorice slovenščine Bernardke Ravnikar recitirali Prešernovo Zdravljico.

Dijakom in profesorjem je  dogajanje med osamosvojitveno vojno v Rigoncah predstavil še zgodovinar dr. Tomaž Teropšič iz Posavskega muzeja Brežice. Udeleženci slovesnosti so se žrtvam vojne poklonili z minuto tišine, položili cvetje in prižgali svečke.

 

Nataša Šekoranja Špiler, prof.

 

Dostopnost