Skoči na glavno vsebino

Gimnazija Brežice:

izgnov16-logounesco

izgnov16-logogim

Unescov nacionalni projekt – Izgnanci od 1941 do 1945

Spomini na izgnanstvo so še vedno živi …

Na Trgu izgnancev v Brežicah stoji naša gimnazija. Na četrtkovem druženju, 24. 11. 2016 smo  želeli ponovno spomniti  na številna grozodejstva iz druge svetovne vojne, na izgnanstvo iz domovine in pomen človekovih pravic. Območje našega šolskega okoliša, Posavje, je bilo v začetku druge svetovne vojne močno izpostavljeno potujčevanju. S pomočjo pričevanj naših dragih gostov – izgnancev in dela v  delavnicah smo si pridobili nova znanja in oblikovali podobo o izgnancih, izseljencih pa tudi beguncih, vprašanje, ki postaja tudi danes vse bolj pereče. Govorili smo o vrednotah – miru, strpnosti in sobivanju, ki so vse prevečkrat zapostavljene.

Srečanje sta odprla ravnatelj Uroš Škof in predsednica Društva izgnancev Brežice gospa Milka Držanič.

 

izgnov16-derzanic                     izgnov16-ilc

Milka Držanič, predsednica Društva izgnancev          Intervju z Stanetom Ilcem

 

Poudarila je, kako pomembno je sodelovanje z mladimi, jim prenašati svoje izkušnje in  spomine ter opomniti, da se kaj takega nikoli ne ponovi.

Sledilo je delo v delavnicah, kjer so se pridružili tudi naši gostje, izgnanci Milka Držanič, Francka Pečnik, Tereza Toporišič, Darinka Cvetko, Ivanka Omerzu, Jožica Sušin in Stane Ilc.

 Zgodovinsko delavnico – Peščica zemlje je vodila Nataša Šekoranja Špiler,

 

izgnov16-delavnica1                                     izgnov16-toporisic

Nataša Šekoranja Špiler in  Maja Štrbulc – Peščica zemlje             Tereza Toporišič – Zvezda se utrne

 

Literarno novinarsko delavnico – Besedna umetnost izgnancev  sta vodili Bernardka Ravnikar in Marjana Milekić, Geografsko delavnico z uporabo IKT – Po poteh izgnancev sta vodili Ema Maček in Tea Habinc, Likovno delavnico – Domovinski lističi je vodil Alojz Konec, Biološko delavnico – Prehrana v izrednih razmerah je vodila Mirna Malus, Debatno delavnico – Migranti so moderni izgnanci sta vodili Polona Masnec in Nina Iskra ter Nemško delavnico – Dramsko uprizoritev šolskega življenja slovenskih otrok v nemški šoli sta vodili Zlata Hribernik in Simona Tusun.

Ob zaključku dela v delavnicah so učitelji in dijaki predstavili svoje delavnice in gospa Tereza Toporišič nam je interpretirala svojo pesem. Sledil je  bogat pevski nastop vokalne skupine UP, kjer so prepevale Jožica Tomič,  Zinka Škofca, Pavla Bunetič,  Zdenka Pinterič, Dragica Potokar in Helena Kunšek. Dijake so naučile himno izgnancev Oh, kako je dolga pot, ki je mogočno zadonela v razstavni dvorani Gimnazije Brežice. Ne smemo pozabiti tudi Katje Dornik in Urške Pečnik, ki sta se predstavili s pevsko glasbeno točko in plesni par Jasna Preskar in Mark Gerjevič. Program sta povezovali Urška Sagernik in Sara Ćosić ter Gregor Horžen, ki je  skrbel za slikovno projekcijo in oblikovanje priznanj.

izgnov16-skupna                                                 izgnov16-logo

Med zavzetim spremljanjem pričevanj izgnancev.                                       Grb izgnancev

Pridružile so se nam tudi  nekatere šole iz Posavja, Dolenjske in Bele krajine: OŠ Brežice, OŠ Semič,  OŠ Leskovec, OŠ Šmihel, OŠ Velika Dolina, Ekonomska in  trgovska srednja šola Brežice, Gimnazija Novo mesto in Društvo Slovencev iz Novega Sada in Vršca.

Ponosni smo, ker smo z našim projektom sodeloval tudi s Posavskim muzejem, Krajevno skupnostjo in Društvom izgnancev, ki so pripravili spominske table ob spomeniku Izgnancev, ki šteje letos 15 let od postavitve. Tako je bil zaključek pomembnejši in še bolj svečan za vse udeležence.

In kar je najvažneje, z gosti izgnanci smo se dogovorili, da bomo tudi v prihodnje še sodelovali, saj so nas njihova pripovedovanja prevzela in jih ne smemo nikoli pozabiti. Medgeneracijsko sodelovanje pa nas vse bogati.

Odbor za Unesco Gimnazije Brežice

Dostopnost