Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 17. oktobra 2016, je okoli desete ure zvečer po dolgi vožnji v Brežice prispel avtobus z dvaintridesetimi učenci in tremi profesorji italijanske šole. Gre za Il Liceo Classico di Pietradefusi, šolo v manjšem mestu blizu Avellina v južnoitalijanski pokrajini Kampanija. To je partnerska šola Gimnazije Brežice in ustanovi sodelujeta že 10 let.

Nekateri, že znanci, so se pozdravljali s prijateljskimi objemi, drugi pa so se zaradi novo določenih parov šele spoznavali. Prvi večer so naši gostje z nami preživeli v družinskem krogu.

Naslednji dan smo jih uradno sprejeli s kratko prireditvijo, ki je vključevala govorne nastope dijakov, pozdravni nagovor ravnatelja naše šole, pokazali smo jim nekaj posnetkov naše čudovite dežele in jih celo presenetili s pesmijo Pink Panther, ki jo je izvedla šestčlanska zasedba dijakov 4. c.

Profesor Boštjan Špiler, koordinator izmenjave, je goste toplo nagovoril tudi v italijanščini. Nekaj besed je spregovorila tudi pomočnica ravnatelja italijanske šole ter koordinatorica izmenjave, profesorica Teresa Zeppa. Nato so se gostje priključili pouku na naši šoli, ob koncu dneva pa so v mešanih italijansko-slovenskih skupinah na terenu raziskovali mesto Brežice.

V sredo so si italijanski dijaki ogledali hidroelektrarni Krško in Brežice ter brestaniški grad, nad katerim so bili navdušeni. Četrtkov dan so preživeli na ekskurziji v Ljubljano in na Bled, kjer so nekateri poskusili slavno »kremšnito«. Kljub slabšemu vremenu so bili z ekskurzijo zelo zadovoljni. Petkovo dopoldne so vsi skupaj preživeli v športnem duhu v šolski telovadnici, okoli dvanajste ure pa je napočil čas slovesa in odhoda.

»Celoten teden je bil za vse kar naporen, vendar bodo nanj ostali lepi spomini.« (Jerneja Jene, 4. c)
»Kljub slabemu vremenu na ekskurziji smo se imeli super, saj je vzdušje z Italijani venomer 
zelo pozitivno.« (Tjaša Traven, 4. c)
»Dijaki smo se dobro organizirali glede popoldanskih dejavnosti z Italijani. Skupaj smo preživeli zabavne trenutke, 
jim predstavili naše okolje, naš vsakdan. Zame je bila to zelo poučna izkušnja, predvsem sta mi bili všeč njihova 
odprtost in sproščenost.« (Alenka Pintar, 4. c)

Verjamem, da bo izmenjava ostala vsem v prijetnem spominu ter da nas bodo italijanski prijatelji še kdaj z veseljem obiskali.

Kaja Udovč, 4. c

Dostopnost