Skoči na glavno vsebino

Učitelji in dijaki iz petih sodelujočih držav.

Dijaki Gimnazije Brežice so se v okviru evropskega projekta Erasmus+ mudili na enotedenskem obisku drugega največjega mesta Portugalske, Porta.

Na partnerski šoli so spoznali utrip šole in portugalski šolski sistem, poudarili so izmenjavo izkušenj z izobraževanjem dijakov za mediatorje in vpeljevanje mediacije kot načina razreševanja medosebnih konfliktov v šolskem okolju.

Primerjali so pozitivne in negativne izkušnje, iskali rešitve ter širili svoje znanje in mediatorske kompetence v različnih delavnicah in debatah.

Teme so pokrivale širok spekter vsakdanjega življenja in problemov, s katerimi se soočamo. Tako so se dotaknili tudi perečih okoljskih problemov, nestrpnosti, nasilja v partnerskem odnosu in druge problematike – vse v luči uporabe mediacije in njenih posameznih elementov kot sredstva za njihovo reševanje.

Ravnatelj in dijaki države gostiteljice.

Dijaki so bivali pri družinah gostiteljev, kar jim je omogočilo pristnejši stik s portugalsko kulturo, načinom življenja, jezikom, navadami in kulinariko, stkale pa so se tudi globoke prijateljske vezi, ki bodo presegle trajanje projekta. Seveda ni manjkalo ogledov znamenitosti ter zgodovinskega sprehoda po mestu, kjer so stavbe, kipi in cerkve ob doživetem pripovedovanju portugalske profesorice zgodovine oživeli in dobili dušo.

Domov smo prišli bogatejši za neprecenljivo izkušnjo in žalostni, da se je naš obisk Portugalske že končal.

Polona Masnec, prof.

Gimnazija Brežice

Dostopnost