Skoči na glavno vsebino

Sladkorna bolezen je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma telo sintetiziranega inzulina ne more učinkovito uporabiti. To glukozi oteži prehod v celice, zato ne morejo učinkovito delati, telo pa količino glukoze v krvi še poveča. Število sladkornih bolnikov iz leta v leto narašča, glavni vzrok za to je nezdrav način življenja.

Sladkorna bolezen je epidemija moderne dobe. Ima jo že vsak enajsti Zemljan, samo v Sloveniji okoli 136.000 ljudi. Če prištejemo še bolnikove svojce, prijatelje, znance, lahko kaj hitro zaključimo, da se z njo srečuje skoraj vsak. Sladkorna bolezen v grobem pomeni kronično zvišanje ravni krvnega sladkorja. Dolgoročno navadno povzroči številne specifične ali nespecifične zaplete, kot so slepota, hipertenzija, odpoved ledvic, ateroskleroza, srčni infarkt, hude okvare obrobnega in avtonomnega živčevja ter druge težave. Kljub temu da je diabetes huda neozdravljiva bolezen, pa se lahko vsak posameznik s primernim življenjskim slogom z njo uspešno spopada in jo obvladuje. Ključno je, da se o njej izobražujemo in podrobneje seznanjamo, saj bomo le tako upočasnili njeno prehitro rast. Število sladkornih bolnikov, predvsem tipa 2, na katerega lahko vplivamo, se namreč zelo hitro veča.

Ker se zdravega načina življenja naučimo v mladosti, je pomembno, da smo mladi poučeni o pomenu gibanja in zdrave prehrane. Zaradi tega Zveza društev diabetikov Slovenije že 19 let organizira tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni z namenom čim boljšega osveščanja in izobraževanja. Udeležili smo se ga tudi dijaki naše šole. Šolsko tekmovanje je potekalo 13. 10. 2017, državno pa 18. 11. 2017 v Nazarjah. Kot vsako leto smo bili tudi letos brežiški gimnazijci zelo uspešni, saj smo na šolskem tekmovanju osvojili 14 bronastih priznanj. Tinkara Jene iz 2. a in Lucija Ogorevc ter Lea Petrišič iz 1. a pa smo se udeležile tudi državnega tekmovanja, kjer smo osvojile ZLATA PRIZNANJA. Najpomembnejši dosežek je seveda pridobljeno znanje, ki ga lahko učinkovito vključimo v svoj vsakdanjik.

Tinkara Jene, 2. a

Dostopnost