PROGRAM EKSKURZIJE:

Čas in kraj odhoda: 10. 6. 2022, ob 4.30 uri izpred Gimnazije Brežice.

Iz Brežic se bomo peljali čez Bizeljsko do mejnega prehoda Šentilj. Nato bomo pot nadaljevali po avstrijski Štajerski mimo Gradca ter po Gradiščanski in Spodnji Avstriji. Dunaj nas bo pričakal praznično odet. Očaral vas bo s svojo veličastno zgodovino, čudovitimi zgradbami in s svojo sodobnostjo. Nekoč je bilo to tudi naše glavno mesto. Na Dunaju so se izobraževali in delovali številni znameniti Slovenci. Veliko glavno mesto danes majhne Avstrije je imelo v zgodovini zelo pomembno vlogo. Bogata zgodovina je na Dunaju pustila mnoge sledi, kot so številne zgradbe, spomeniki, parki. Dunaj je dobil zaradi svoje tradicije in ugodne prometne lege sedež nekaterih pomembnih mednarodnih ustanov.

Po prihodu na Dunaj krožni avtobusni ogled po dunajskem ringu, okoli katerega se nizajo mogočne zgradbe, ter si ogledali univerzo, mestno hišo, parlament, muzeje, gledališče, opero, parke … Naredili bomo postanek na božičnem trgu pred mestno hišo. Ogledali si bomo dvor Belvedere s parkom. Ustavili se pred impresivno asimetrično stavbo Hundertwasser Hause. Sledil bo sprehod po središču mesta, kjer se bomo ustavili pri nekaterih muzejih, mestnem dvoru – Hofburgu, Grabnu in seveda Štefanovi cerkvi. V dunajskem muzeju Albertina Modern si bomo ogledali razstavo AI WEIWEIA z naslovom IN SEARCH OF HUMANITY. Spoznali bomo tudi Plečnikova dela na Dunaju.

Nekaj bo tudi prostega časa za samostojno odkrivanje mesta, lahko si tudi privoščite znamenito sacher torto ali pa si jo kupite in odnesete domov. Z Dunaja se boste odpeljali pozno popoldan, s prihodom v Brežice v poznih večernih urah. 

Vir: www.albertina.at/en/albertina-modern/exhibitions/ai-weiwei/ Exhibtion view | Photos © Sandro E. E. Zanzinger, priobljeno 9. 5. 2022

Dostopnost