Skoči na glavno vsebino

Lani se je naš razred priključil dvoletnemu projektu Erasmus+  z naslovom Šola kot odskočna deska za tvojo kariero (School as a Launch Pad of your Career), v katerem sodelujemo s šolami iz Estonije, Portugalske in Turčije.

Projekt je razdeljen v štiri vsebinske sklope z naslovi: Spoznaj samega sebe, Dokumentacija, Komuniciranje in Vaja dela mojstra. V okviru vsakega sklopa pod mentorstvom šolske svetovalne službe in profesorjev opravimo različne analize (raziskali smo slovenski trg dela, ugotavljali svoje prednosti in interese) ter rešujemo številne praktične naloge ter izzive, s katerimi bi se srečali tudi kot iskalci zaposlitve ali zaposleni v podjetju.

Rezultate svojega dela in ugotovitve si posamezni dijaki partnerskih šol izmenjamo na srečanjih, enkrat v vsaki državi, kjer potekajo tudi delavnice, na katerih dobimo še dodatna znanja in izkušnje, povezane z vsebinskim sklopom.  Nekateri dijaki smo tako že bili na srečanjih na Portugalskem in v Estoniji, decembra pa je bila na vrsti naša gimnazija, da gosti delovno srečanje z naslovom Komuniciranje. Naši gostje so teden dni, od 9. do 13. decembra 2019, preživeli v Sloveniji ter ob delu na projektu spoznavali tudi našo kulturo in različne zanimivosti.

Ponedeljek smo začeli s kratkim kulturnim programom in kvizom o Sloveniji. Nato smo se napotili v mestno hišo, kjer nas je sprejela podžupanja občine Brežice, gospa Mila Levec, in nam zaželela uspešno srečanje. Ogledali smo si še kratek film o Posavju in nadaljevali z orientacijo po mestu ter odkrivanjem znamenitosti. Sledil je ogled pouka in naše šole, nad katero so bili obiskovalci navdušeni. Goste smo ta dan popeljali še v  Posavski muzej Brežice, kjer so nas prijazno sprejeli in nam predstavili zaklade, ki jih hranijo.

V torek smo se že zgodaj odpeljali v Ljubljano. Najprej smo obiskali sedež časopisne hiše Dnevnik, kjer nas je sprejel urednik Darijan Košir in nam povedal vse o delu, ki je potrebno za nastanek in izdajo časopisa. Nato smo se razdelili dve skupini. Ena si je ogledala vse skrite kotičke Lutkovnega gledališča v Ljubljani in preučila, kaj vse je potrebno za dobro predstavo; druga skupina pa se je odpravila na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer se je spoznala z mladim uspešnim podjetnikom, gospodom Emilom Kozoletom, ki deluje na področju kreativne industrije, in prisluhnila njegovemu predavanju o grafičnem dizajnu in oglaševanju. Po ogledu mestnih znamenitosti in kosilu smo se odpravili na Bled, ki je goste očaral z lepoto, zvečer pa smo se sprehodili še skozi praznično okrašeno Ljubljano.

Sredino dopoldne smo preživeli v Knjižnici Brežice, kjer so nam zanimivo predstavili svojo zgodovino in delovanje knjižnice danes ter kako komunicirajo z različnimi javnostmi. Del tega komuniciranja predstavlja tudi njihova nova maskota, ki smo jo lahko videli prvi. Druženje v knjižnici sta s predstavitvijo svojih življenjskih zgodb in izkušenj ter pogovorom obogatili dve osebi, ki podjetno delujeta na področju kreativnih in kulturnih industrij, prevajalka in lektorica, gospa Marija Kostanjšek Božin, ter fotograf in snemalec, gospod Veljko Jukić. Slednji je za nas pripravil tudi krajšo delavnico, v kateri nas je seznanil s snemanjem dobrega in učinkovitega videoposnetka, in nam omogočil, da smo to tudi praktično preizkusili. Nato smo se vrnili v šolo, kjer smo potem nadaljevali s predstavitvami poslovnega bontona in posebnostmi komuniciranja v različnih regijah sveta. Dan smo zaključili s plesom in športnimi igrami.

V četrtek smo v narodnostno mešanih skupinah snemali primere dobrega in slabega dela oziroma obnašanja in komuniciranja na delovnem mestu. Posnetke smo si tudi ogledali in jih komentirali. Zgodaj popoldne smo se odpravili v Krško, kjer smo si ogledali Gen Svet energije in praktično izkusili pomen električne energije za naše življenje. Najpogumnejši pa so lahko celo upravljali z jedrsko elektrarno. Po obisku smo se vrnili na šolo in v likovni delavnici izdelali vsak svojo »kaligrafsko« novoletno voščilnico. Zvečer smo nekateri dijaki naše goste obiskali še v Čateških toplicah, kjer so bili nastanjeni, ter skupaj preživeli družabni večer, poln smeha, veselja in malce tekmovalnosti ob različnih igrah.

Zadnji dan smo začeli z izdelovanjem poslovnih vizitk v različnih jezikih, nakar smo se pomerili v različnih športih. Sledili sta delavnici prazničnih okrasitev, nato pa še evalvacija srečanja. Vsi smo se v šolo vrnili zvečer, ko smo imeli v šolski jedilnici, ki smo jo lepo okrasili, poslovilno večerjo in podelitev certifikatov za sodelovanje. Preživeli smo čudovit večer, obarvan s plesom, petjem, objemi, nasmehi, pritekla pa je tudi kakšna solzica, saj smo se morali posloviti.

Ta teden nam bo vsem ostal v lepem spominu, predvsem zaradi novih prijateljstev in izjemne izkušnje. Veseli smo, da smo bili lahko del nje.

Zala Rostohar, 3. a

Dostopnost