Skoči na glavno vsebino

Petkovega pouka, 28. 5. 2021, dijaki 3. d-oddelka nismo končali v šolskih klopeh, temveč smo sončno popoldne izkoristili za opravljanje terenskih vaj v okolici brežiške hidroelektrarne.

Ko je zvonec naznanil konec 5. šolske ure, smo se skupaj z razredničarko, prof. Jano Krmpotič, in prof. geografije Emo Maček, sprehodili do HE Brežice. Tam smo dijaki s pomočjo delovnega lista osvežili svoje znanje o hidroelektrarnah na Spodnji Savi in bolje spoznali »našo« hidroelektrarno ter pomen širšega območja ob Savi nekoč in danes. Podučili smo se tudi o projektu Vodnega centra Brežice, s katerim bo mesto dobilo novo športno-rekreacijsko površino, kajakaški center in večji dostop do vode na izbranih lokacijah. Idejne rešitve za njegovo gradnjo so predstavljene na razstavi na prostem, ki si jo lahko ogledate do 12. junija 2021. Naloga, da v Vrbini poiščemo nekaj vlagoljubnih rastlin in priskrbimo vzorec obrečne prsti, na katerih rastejo, je poskrbela, da so bile naše vaje tudi bio- in pedogeografsko obarvane.

V nadaljevanju našega posebnega pouka smo se dijaki razdelili v dve skupini. Pridružil se nam je profesor Rašović, ki je številčnejši del razreda zabaval z domiselnimi športnimi igrami. Manjši skupini pa so nasmeh na obraz priklicali mladički kosmatincev, ki smo jih lahko spoznali v brežiškem zavetišču za male živali. Tamkajšnja veterinarka nam je prijazno razkazala njihove prostore in predstavila njihov vsakdan.

Terenske vaje so se izkazale za odlično obliko pouka, s katero lahko dijaki utrdimo v šoli pridobljeno znanje, bolje spoznamo in stopimo v stik z lokalnim okoljem ter združimo prijetno s koristnim, saj smo se vsi imeli zelo lepo.

Dea Pacek, 3.D.š

Dostopnost