Skoči na glavno vsebino

V soboto, 18. 6. 2022, smo se dijaki 1. c in nekateri dijaki 1. b oddelka v pričakovanju pripravljali na izlet v glavno mesto Nemčije, Berlin. Okrog 18. ure smo se z avtobusom odpeljali izpred šole in krenili proti Berlinu. Dolgo nočno vožnjo smo si krajšali z glasbo in druženjem, naposled pa smo nekaj ur namenili tudi spancu.

V zgodnjih jutranjih urah smo prispeli na postajališče, kjer smo se uredili, nato pa dan začeli z ogledom prve znamenitosti – gradu Sanssouci v Potsdamu. To je nekdanja poletna rezidenca pruskega kralja Friderika II. Velikega, kjer je le-ta tudi pokopan. Po ogledu gradu smo se odpravili proti Berlinu, kjer smo si ogledali nemški parlament, veliko stavbo iz 19. stoletja, zgrajeno v slogu italijanske renesanse. Sledil je sprehod po ulici Unter den Linden, ki je poimenovana po lipah in je ena najbolj znanih ulic v Berlinu. Prispeli smo do trga Alexanderplatz, nato pa imeli nekaj prostega časa na glavni železniški postaji Hauptbahnhof. Sledil je ogled berlinskega televizijskega stolpa, visokega 368 metrov, z razgledno galerijo na 203. metru, od koder smo imeli neverjeten pogled na Berlin z okolico. Zadnja dejavnost prvega dne pa je bil vodeni ogled po muzeju Pergamon, kjer domujejo zbirke starin, vključno s slavnim Pergamonskim oltarjem, oddelek za islamsko umetnost ter oddelek za prednjeazijske kulture. Po obisku muzeja smo se odpravili v hostel in se naspali, saj nas je naslednji dan čakalo veliko dejavnosti.

V ponedeljek smo se ob 9. uri zbrali pred hostlom in se z avtobusom odpeljali do East Side Gallery, kjer smo si ogledali ostanke berlinskega zidu. Zid je dolg 150 kilometrov in je med letoma 1961 in 1989 delil vzhodni in zahodni Berlin. Zid je poslikan z veliko zanimivimi poslikavami, ki ga naredijo še posebej raznolikega. Nato smo se sprehodili do trga Potsdamerplatz, kjer vsako leto poteka mednarodni filmski festival Berlinale. Preden nam je bil dodeljen prosti čas za kosilo, smo vstopili še v muzej Madam Tussauds, kjer so razstavljene voščene lutke mnogih svetovno znanih ljudi. Kljub temu da je bil dan deževen in oblačen, nas je ravno v času, ko smo se pripravljali na vožnjo z ladjico, razveselilo nekaj toplih sončnih žarkov. Vožnja z ladjico po reki Spree, ki teče skozi Berlin, nam je omogočila ogled prestolnice še z druge perspektive. Potem smo se sprehodili po zahodnem delu Berlina po nakupovalni ulici Ku’Damm, kjer smo ponovno imeli nekaj prostega časa, namenjenega nakupovanju. Ogledali smo si spominsko cerkev in se zapeljali do železniške postaje Zoo. Za konec, preden smo imeli čas za večerjo, smo obiskali še DDR muzej, ki prikazuje življenje v Vzhodni Nemčiji. Po večerji smo se odpravili nazaj v hostel.

Torek je bil naš zadnji dan v Berlinu. Po zajtrku smo do konca spakirali naše stvari in se okrog 8.30 z avtobusom odpravili proti olimpijskemu stadionu, zadnji znamenitosti Berlina, ki smo si jo ogledali. Po ogledu stadiona nas je čakala dolga in naporna vožnja domov.

Dijaki in razredničarki se najlepše zahvaljujemo prof. Renati Gavranič, ki je organizirala ekskurzijo. Pridobljena znanja in izkušnje resnično bogatijo naš šolski vsakdan.

Hvala ☺

Zapisala:

Ana Lackovič, 1. C

Dostopnost