Skoči na glavno vsebino
V četrtek, 20. 10. 2022, smo  dijaki v spremstvu učiteljev prispeli na londonsko letališče v zgodnjih popoldanskih urah. Kljub temu da smo bili utrujeni od poti, smo se z avtobusom  odpeljali na ogled Leicester Squara, trga za pešce v West Endu v Londonu, in uživali. Zasnovan je bil leta 1670 kot Leicester Fields; ime  je dobil po nedavno zgrajeni hiši Leicester House, ki je sama dobila ime po Robertu Sidneyju, 2. grofu Leicestrskem. Sprehodili smo se po White Hallu, cesti in območju v mestu Westminster v osrednjem Londonu. Ogledali smo si tudi čudovit Palace of Westminster oz. Houses of Parliament, ki služi kot kraj srečanja House of Commons in House of Lords, obeh hiš parlamenta Združenega Kraljestva. Sprehodili smo se do zgodovinske stavbe Horse guards, ki leži v mestu Westminster v Londonu, med Whitehallom in Parado konjske garde, kjer, na žalost, nismo videli konjev. Zgrajena je bila sredi 18. stoletja kot vojašnica in konjušnica za gospodinjsko konjenico. Pred odhodom v hotel smo videli še Big Ben ter White Hall. Dan je minil v sproščenem in zabavnem vzdušju, z veseljem pa smo prisluhnili ravnatelju, ki je bil tudi naš vodič. Z avtobusom smo se odpeljali do hotela, kjer se veselo vzdušje ni končalo. V sobah smo si lahko privoščili sobno strežbo in se podružili. 

V petek, 21. 10. 2022, smo se po obilnem in okusnem zajtrku  s podzemno železnico odpeljali v središče Londona. Za veliko dijakov je bila to enkratna izkušnja, saj so se prvič vozili z njo. Vzdušje je bilo pravo »londonsko«.  Začeli smo z ogledom menjave straže, kjer smo se skupaj z vojaki sprehodili ob mestnem parku St. James do Buckinghamske palače. Nekateri so zraven korakali ob živi glasbi in se podružili s konji. Po kosilu, ki je bilo vsak dan »po želji«, smo se odpravili v muzej Madame Tussands - muzej voščenih lutk. V muzeju so zgodovinske in kraljevske ikone, filmske in športne zvezde ter tudi najbolj znani morilci, s katerimi smo se lahko fotografirali. Nastale so smešne fotografije, ki nam bodo za zmeraj ostale v spominu.  Zadnji del muzeja pa je le za najpogumnejše, saj prikazuje mučilne naprave, ki so nas strašile, najpogumnejši pa so se zabavali ob strahu drugih. 
Po čakanju v dolgi vrsti smo v dveh skupinah vstopili v prostore razglednega kolesa London Eye;  opogumili so se tudi tisti, ki se bojijo višine. To  je 135 metrov visoko razgledno kolo, ki se nahaja na bregu reke Temze. Trenutno je najvišje v Evropi, hkrati pa tudi najpopularnejša plačljiva turistična atrakcija v Veliki Britaniji, ki jo letno obišče  tri in pol  milijona ljudi. Jekleni del tehta 1700 ton. 

Spominke smo lahko kupili na ulici Oxford Street, glavni ulici v Westminstru, delu mesta Londona, ki pripada West Endu, torej zahodnemu predelu Londona. Znana je kot najprometnejša med vsemi nakupovalnimi ulicami v Evropi. Leta 2011 pa je bilo na njenem naslovu približno 11. 300 trgovin. Kdor je še prihranil kaj denarja, si je lahko privoščil kulinarično večerjo, drugi pa smo se zadovoljili s pekarno.

V soboto, 22. 10. 2022, smo obiskali Docklands,  dom visokih pisarn ter elegantnih restavracij in barov, ki se nahajajo okoli živahnega svetovljanskega okolja ob
Canary Wharf, območju Londona v bližini Isle of Dogs v londonskem okrožju Tower Hamlets, ki je znan po najvišji,  235-metrski, stavbi One Canada Square. Po hribu smo se povzpeli na Greenwich, kjer se nahaja astronomski observatorij. Preko njega poteka ničelni oz. grinviški poldnevnik. Zraven leži National Maritime Museum. Nacionalni pomorski muzej je največji muzej te vrste na svetu. Največja znamenitost muzeja je jakna, ki jo je nosil Nelson, ko je bil ustreljen in smrtno ranjen v bitki pri Trafalgarju. Ko smo jo natančno pogledali, smo  lahko videli celo luknjo v tkanini, kjer je vstopila krogla. Po sprehodu skozi Greenwich Market smo z ladjico odšli do Big Bena. Popoldne smo si ogledali še St. Paul’s Cathedral, anglikansko katedralo, kjer je sedež londonskega škofa. Katedrala služi kot matična cerkev londonske škofije. Peš smo se odpravili do The Globe.  Shakespeare's Globe je rekonstrukcija gledališča Globe, elizabetinske igralnice, za katero je William Shakespeare pisal svoje igre, v londonskem okrožju Southwark na južnem bregu reke Temze. Večerjali smo v Leicester Squaru. 

V nedeljo, 23. 10. 2022, smo bili v British Museumu, ki je javni muzej, posvečen človeški zgodovini, umetnosti in kulturi in se nahaja v predelu Bloomsbury v Londonu. Njegova stalna zbirka z osmimi milijoni del je med največjimi in najobsežnejšimi obstoječimi zbirkami. Dokumentira zgodovino človeške kulture od njenih začetkov do danes.
V delu Londona, ki se imenuje Camden, smo lahko okusili ulično hrano in si ogledali  tržnico, po kateri slovi, in zanimivosti ob Regentovem kanalu. Za konec smo si ogledali še Natural History Museum, v katerem smo videli okostje dinozavra in kita v naravni velikosti.
V ponedeljek, 24. 10. 2022, smo se zgodaj odpravili iz hotela. Pred odhodom smo si ogledali še National Gallery in Van Goghovo sliko Sončnice. Z avtobusom smo se odpravili proti letališču in pozno zvečer pristali v Ljubljani. V spominu so nam ostali številni lepi in zabavni dogodki.
                                                                                                                Jana Jene, 2. a

					
Dostopnost