Skoči na glavno vsebino

Na Gimnaziji Brežice nam je pomembno kakšne vrednote razvijajo naši dijaki, zato jih večkrat peljemo tudi v Dom upokojencev Brežice, da se družijo z njihovimi stanovalci in tako širijo socialne horizonte in gradijo na socialni odgovornosti.

Dr. Anica Kos, starosta prostovoljstva v Sloveniji, je ob eni priliki dejala: »Solidarnostna pomoč drugemu, skupnosti se Izkazuje tudi v nematerialnih dobrinah – v delu, urah življenja, energiji, to kar imenujemo prostovoljska pomoč, prostovoljno delo. Dogaja se  predvsem kot spontana pomoč človeka sočloveku. O njej vse premalo vemo in premalo govorimo. To je skriti kapital iz katerega mnogi ljudje v stiski črpajo pomoč. Zdi se mi, da bi morali povzdignit to  skrito ali prikrito individualno delovanje dobre volje na vidno in vplivno raven. V dobrem, ki se spontano dogaja v socialnem tkivu, bi morda lahko črpali energije, vzpodbude, podporo, sinergije za izboljšanje našega sveta. « In ta skriti kapital gradimo tudi na naši šoli s tem, da spodbujamo prostovoljstvo dijakov in prepričani smo, da s tem prispevamo vsaj kamenček v mozaik izboljšanja sveta, od katerega smo vsi tako zelo odvisni.

V Domu našim dijakom nikoli ni dolgčas. Vedno se najdejo zanimive teme za klepet s stanovalci, priložnosti za igranje različnih, tudi manj znanih družabnih iger, barvanje pobarvank, branje, igranje šaha, sprehode …

Z nekaj fotografijami vam skušamo pričarati utrinke medgeneracijskega druženja, ki nas vse bogati. 14. aprila so bili v Domu dijaki 2. c oddelka, danes, 5. maja, pa dijaki 2.b. oddelka. Oboji so, skupaj z razredničarkama, Teo Habinc in Barbaro Zorko, izkazali svojo veliko srčnost in posluh za soljudi.

 

Mentorica prostovoljskega dela

Dr. Gordana Rostohar

Dostopnost