Skoči na glavno vsebino

Toleranten in svetovljanski, brez zadržkov – tako svet vidi Amsterdam. Kljub ponosnemu odkrivanju svoje zgodovinske dediščine to mesto ve veliko tudi o nenehnem preporodu, odličnosti in gostoljubnosti.

“Zdi se, kot da je to mesto dvojno, videti ga je mogoče tudi v vodi in odsev teh imenitnih hiš v kanalih napravi iz njega pravljično mesto.” Jean Francois Regnard

 

Program in prijavni obrazec

Program ekskurzije

1. dan, petek, 12. 1. 2024: BREŽICE – NEMČIJA

Zbirališče potnikov ob 16.30 na avtobusnem postajališču Gimnazija Brežice. Vožnja skozi karavanški predor in nočna vožnja mimo Salzburga, nato po Nemčiji mimo Münchna, Nürnberga, Kölna proti Amsterdamu. Vmes krajši postanki za osvežitev.

2. dan, sobota, 13. 1. 2024: AMSTERDAM /večerja

Prihod na Nizozemsko v jutranjih urah. Vožnja do glavnega mesta in avtobusni ogled Amsterdama. Pot nas bo vodila tudi po znamenitem Cvetličnem trgu ter živahni trgovski ulici – Kalverstraat in nas bo pripeljala do osrednjega trga Dam, kjer je poleg Narodnega spomenika, Nove cerkve (kronanja kraljev), Kraljeve palače tudi znameniti muzej voščenih lutk. Preostalo bo še nekaj časa za oddih ali kakšen samostojen ogled. Ljubezen gre skozi želodec, zato je za tisto pravo doživetje na Nizozemskem potrebno poskusiti tudi njihove tradicionalne jedi. Najbolj tipična jed mora biti zagotovo hering – surova marinirana riba, ki pa verjetno ne bo okusna malica prav za vsakogar. No, ampak na srečo so tu še odlični Stroopwafli, Poffertjes, Kibbeling in Bitterballen. Posebno doživetje bo popoldanska vožnja z ladjico po kanalih Amsterdama, ki ga nekateri imenujejo tudi severne Benetke, čeprav tam skupna dolžina kanalov presega 100 km, mostov pa je kar trikrat več kot v Benetkah. Vsak kanal v obliki črke U je povezan s prejšnjim kanalom, kar omogoča lažji dostop po vodi do vsake hiše. Čez kanale pa se stegujejo polkrožni mostovi, ki omogočajo pešcem nemoteno prehajanje. V kanalih so se čolni lahko ustavili točno na cilju. Vrstne hiše v Amsterdamu imajo še danes, na vrhu, tik pod streho škripec, s katerimi potegnejo tovor v želeno nadstropje.  Zvečer sprehod po znameniti Rdeči četrti. Popoldne vožnja v hotel in nastanitev. Prenočevanje.

3. dan, nedelja, 14. 1. 2024: AMSTERDAM – KINDERDIJK – ROTTERDAM – DEN HAAG –  AMSTERDAM / zajtrk in večerja

Po zajtrku vožnja v Kinderdijk. Brez mlinov na veter na Nizozemskem pač ne gre. Verjetno so prav mlini ena najpogostejših asociacij, ko pomislimo na Nizozemsko. Čeprav bomo že tekom samega potovanja po Nizozemski videli kar nekaj mlinov na veter, pa vam za res pravo doživetje ogled parka Kinderdijk. Postanek še v Rotterdamu, mestu, ki je bilo med 2. sv. vojno močno porušeno in se zaradi tega ponaša z novejšo stavbarsko zgodovino in z največjim pristaniščem na svetu. Seveda ne bomo izpustili ogleda znamenite pokrite tržnice Markthal, ki predstavlja arhitekturni in umetniški presežek. Po otvoritvi v letu 2014 je kaj hitro dobila ime rotterdamska Sikstinska kapela, z edinstvenimi stropnimi poslikavami. Odprta vse dni v tednu in letu gosti odlične ponudnike svežih dobrot, restavracij, barov, na vrhu pa so modernistična stanovanja z najlepšim možnim razgledom.  Nadaljevanje vožnje proti Den Haagu, ki je politično središče države, kjer domuje parlament in je glavno mesto južne Holandije. Ustavili se bomo pri Binnenhofu in Palači Miru. Pozno popoldne vrnitev v Amsterdam. Prenočevanje.

4. dan, ponedeljek, 15. 1. 2024: AMSTERDAM – NEMČIJA / zajtrk

Po zajtrku se bomo odpravili na zadnje odkrivanje mesta. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk je zagotovo hiša Anne Frank, deklice, ki se je z družino skrivala na podstrešju, da je Nemci ne bi odpeljali v taborišče. Obisk Amsterdama bomo nadaljevali z ogledom muzeja Rijks, ki skriva vse od Rembrandtove Nočne straže do značilne modro-bele keramike iz Delfta. Na lastne oči preverite, zakaj je muzej tako obiskan! Celotna ekskurzija bo namenjena tudi #iskanju največjega cokla. Če so bili leseni cokli včasih edina obutev, ki so jih imeli domačini na podeželju Nizozemske, so cokli sedaj ena najbolj popularnih turističnih znamenitosti in spominkov. Kar nekaj jih boste lahko videli med potovanjem po Nizozemski, a najboljši so seveda tisti, v katere lahko stopimo ali pa celo zlezemo in seveda naredimo nepozabno spominsko fotografijo. Čeprav morda niste ljubitelj sirov pa ste zagotovo že slišali za gaudo in edamec. To sta pravzaprav dve vrsti sira, ki sta dobili ime po krajih, kjer jih izdelujejo. Vredno poskusiti. Preden bomo zapustili Amsterdam, pa boste spoznali številne svetovne zvezdnike v Muzeju voščenih lutk MADAME TUSSAUDS. Sledi še vožnja z vmesnimi postanki proti domu.

5. dan, torek, 16, 1. 2024: NEMČIJA-SLOVENIJA

Prihod v Brežice v opoldanskih urah.

CENA EKSKURZIJE:

Cena ekskurzije vključuje:

– avtobusni prevoz po programu,

– 2 x polpenzion (nočitev z zajtrkom in večerja) v mladinskem hotelu v večposteljnih sobah,

– izlet z ladjico po amsterdamskih kanalih,

– vstopnino v Madame Tussauds,

– vstopnina v Hišo Anne Frank,

– ogled muzeja Rijks,

– vstopnina v park Kinderdijk,

– vozovnica za javni prevoz v Amsterdamu,

– vse zunanje oglede po programu.

Dostopnost