Skoči na glavno vsebino

Carigrad leži na stiku evropske celine z Azijo in je najpomembnejše kulturno in gospodarsko središče moderne Turčije. Iz temeljev starodavnega mesta Bizanca se je razvil Konstantinopel, slavna prestolnica vzhodnorimskega cesarstva, ki so jo krasile številne razkošne stavbe. Svojo zlato dobo je mesto doseglo pod vladavino cesarja Justinijana, s katerim je povezana gradnja mogočne cerkve Hagia Sofia. Več kilometrov dolgo mestno obzidje, ki je utrjeno s številnimi stolpi, predstavlja največjo arhitekturno mojstrovino Istanbula. Nič manj ne preseneča izjemna konstrukcija obsežnih podzemnih cistern. Veličino osmanske dinastije poleg veličastnih mošej čudovito odsevajo sultanove palače. 

Cilji in namen ekskurzije v Carigrad je, da se dijak sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Carigrada.

• Dijaki bodo spoznali bogato turško zgodovino, turško invazijo na Evropo in njihov vpliv na življenje v Evropi vse do začetka 20. Stoletja. Prav tako se bodo seznanili z zgodovino Sulejmana Veličastnega in njegove Hurem.
Predstavljeni jim bodo problemi in uspehi turškega gospodarstva. Spoznali bodo tudi islam in temeljne stebre islama.

• Skozi zgodovino je mesto imela različna imena Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul. To so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov.

Čas izvedbe: 12. 6. – 17. 6. 2024

Program ekskurzije

Ekskurzija v Istanbul

Termin: 12. 6. – 17. 6. 2024

1.dan: BREŽICE – SOFIJA Odhod avtobusa ob 2. uri izpred šole. Prijetna vožnja skozi Hrvaško in Srbijo z rednimi odmori in postanki na poti. Po prihodu v Sofijo se bomo odpravili na ogled. Sofija kot prestolnica Bolgarije in eno najstarejših mest v Evropi z več kot 7000-letno zgodovino navdušuje z velikim številom zgodovinskih znamenitosti, očarljivimi tlakovanimi promenadami. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: znamenita katedrala Aleksandra Nevskega z zlato kupolo – ena največjih pravoslavnih katedral na svetu in najbolj znana znamenitost Bolgarije, stavba parlamenta, trg Aleksandra Batenberga – glavni mestni trg, cerkev sv. Sveta Sofija – druga najstarejša cerkev v Sofiji iz 6. stoletja, predsedniška palača, Rotunda svetega Jurija, ruska cerkev svetega Nikolaja, Narodno gledališče, cerkev svete Petke Samardžijske in Banya Bashi mošeja – edina preostala aktivna mošeja v Sofiji, znana po svoji 15-metrski kupoli, zasnoval največji arhitekt Otomanskega cesarstva Mimar Sinan. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

  1. dan: ISTANBUL Po zgodnjem zajtrku nadaljevanje poti. Po prihodu v Istanbul namestitev v hotelu in krajši počitek, nato pa se odpravimo na ogled samega »srca modernega Istanbula«. odpravili do največjega istanbulskega trga Taksim in vedno živahne ulice Istiklal s številnimi trgovinami, restavracijami in lokali. Spoznali bomo moderni Istanbul. Sledil bo sprehod do stolpa Galata in istoimenskega Galata mostu, od koder je nepozaben pogled na osvetljeno mesto. V večernih urah so minareti mošej čudovito osvetljeni in nam pričarajo pravo orientalsko pravljico. Po ogledih povratek v hotel, večerja in nočitev Povratek v hotel. Nočitev.
  2. dan: ISTANBUL Po zajtrku se bomo sprehodili do najpomembnejših znamenitosti starega dela mesta. Obiskali bomo nekdanjo cerkev sv. Modrosti, znamenito Hagio Sofio, ki je bila skoraj 1000 let največja krščanska cerkev na svetu in palačo Topkapi, poznano kot palačo turških sultanov. Sprehodili se bomo do modre mošeje s skrivnostno modro meglico, ki jo mošeji pričara skoraj 21.000 belo modrih ploščic iz Iznika in ostankov nekdanjega Hipodroma. Po ogledih sprehod do Kapali čaršije ali velikega bazarja s skoraj 5000 trgovinicami, 82 ulicami in 16 vhodi. Prosto za popoldanske nakupe, možnost barantanja, lahko pa si boste privoščili tudi tradicionalni turški čaj ali kavo Nočitev.
  3. dan: ISTANBUL Po zajtrku se bomo sprehodili do ene najlepših in največjih mošej Istanbula, Sulejmanove mošeje, v bližini se nahajata tudi grobnici Sulejmana in njegove žene Hurrem. Sledila bo pot mimo številnih starodavnih hanov in trgovin do Egipčanske tržnice, kjer se bomo izgubili med številnimi trgovinicami z družboslovje 37 dišavami in začimbami. Obiskali bomo Grand Bazar, eno izmed največjih znamenitosti mesta. Bazar je prava nakupovalna meka z več kot 5000 trgovinicami, s 16 vhodi in kar 82 ulic, kjer ponujajo praktično vse: od nakita keramike, preprog, zlatnine in spominkov do tekstila, torbic, plaščev in jaken, usnjene galanterije. Če ste ljubitelji kave, čaja in vonja začimb boste uživali na Egipčanskem bazarju ali Bazarju začimb. Nad mešanico barv in vonjev boste naravnost navdušeni. Navdušeni bodo tudi ljubitelji slaščic, saj je izbira turških specialitet naravnost božanska. Vonju baklav, lokumov in raznovrstnih oreškov se bomo težko uprli. Še bolj zanimivo kot samo nakupovanje je barantanje in obred pitja čaja. Popoldne se bomo zapeljali čez znameniti Bosporski viseči most odpeljali na azijsko stran Istanbula do razgledne točke Çamlıca, ki je vedno polna rož. Domačini tu organizirajo piknike, si privoščijo oddih ali samo uživajo v čarobnem razgledu. Tudi mi bomo uživali v izjemnem razgledu, ki nam bo med številnimi vtisi ostal najdlje v spominu. Obiskali bomo novo in največjo džamijo v Turčiji Çamlıca, ki jo Turki imenujejo kar “istanbulska lepotica”, saj zavzema 30.000 km2. Glavna kupola mošeje meri 72 m v višino in predstavlja 72 narodov, ki živijo v mestu Istanbul, sprejme pa kar 60.000 vernikov. Pot bomo nadaljevali v četrt Üsküdar, najbolj avtentični del Istanbula, ki hrani enkratne skrite dragulje Istanbula. Postanek za fotografiranje znamenitega dekličinega stolpa, ki se nahaja na majhnem otočku in ki ga lahko srečamo v vsakem predstavitvenem filmu in turški nadaljevanki. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali v četrt Kadıköy. Nočitev.
  4. dan: ISTANBUL Po zajtrku bomo obiskali grško-židovski del Fener in Balat, kjer se način življenja zadnjih 100 let ni spremenil. Občudovali bomo tradicionalne hiše, postrojene v vrsto in obarvane v neskončno paleto svetlih barv. Vsak domačin ve, kako očarljivi in edinstveni sta zgodovinsko bogati, svetovljanski soseski Balat in Fener. Sprehodili so bomo po ulicah Fenerja ter si ogledali grško pravoslavno cerkev in »rdečo šolo« – ta izjemna stavba iz rdeče opeke je ikona istanbulske arhitekture. Odhod iz Istanbula v poznih večernih urah okoli 22. ure. Prijetna vožnja skozi Turčijo in Bolgarijo z rednimi odmori in počitki na poti.
  5. dan: BOLGARIJA/SRBIJA – BREŽICE Povratek domov s prijetno vožnjo skozi Bolgarijo in Srbijo z rednimi odmori in postanki na poti. Prihod v Brežice v popoldanskih urah.
Dostopnost