Skoči na glavno vsebino

V torek, 7. maja 2024, smo se 1. letniki Gimnazije Brežice odpravili na ekskurzijo v Prekmurje. Ogledali smo si podjetje Ocean Orchids, kjer smo si v tropskem vrtu in poleg številnih botaničnih vrst orhidej ogledali tudi zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta, kot na primer banane, avokado, vanilijo, papajo, mango, ananas, ingver ter številne druge.

Obiskali smo tudi rojstno hišo slovenskega pisatelja Miška Krajnca v Veliki Polani. Ob osebnih predmetih pisatelja so razstavljeni njegovi rokopisi, knjižnica in zapisi, ki so jih o njem napisali drugi pisatelji. Na ogled so tudi Kranjčeve oljnate slike in fotografije.

V Lendavi smo obiskali dvojezično srednjo šolo in dobili predstavo o poteku njihovega pouka, druga skupina pa je obiskala madžarsko samoupravno skupnost in v pogovoru z njihovim predsednikom izvedela veliko zanimivega o življenju madžarske manjšine pri nas.

V mestu smo si vzeli krajši odmor za kosilo, nato pa smo odšli v evangeličansko cerkev (sprejela nas je duhovnica), se podučili o veri in razlikah med katolištvom in evangeličanstvom.

Dan smo zaključili v Ižakovcih, kjer smo se sprehodili po Otoku ljubezni, se podali na brod in prečkali reko Muro ter si ogledali še nekaj zanimivosti o bujraših. Nato smo se, polni lepih vtisov in novih znanj, vrnili v Brežice. 

 

 

                                                                                                                                         Kaja Vilčnik, 1. c

Dostopnost